Kto pomoże w ustawieniu kąta wtrysku - Rzeszów?????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koprolit
    Classic
    • 2014
    • 26
    • Octavia II (1Z3)

Zamieszczone przez pstrykacz
    Jadę do Łodzi na Targi Foto, wieczorkiem wracam
    juz teraz rozumiem czemu bedzie 2 razy w miescie
  • marcooprodigy
    Ambiente
    • 2012
    • 248
    • Octavia I (1U2)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Witam. Panowie czy jest ktoś z okolic Rzeszowa kto by pomógł w ustawieniu właściwego kąta wtrysku (1,9 TDI AGR - 1999r) . Po sprawdzeniu programem VCDS Lite okazuje się że jest w granicach 64 a powinien być około 51. Ostatnio oddałem auto do ustawienia do firmy Diesel Serwis w Rzeszowie ale goście zainkasowali ode mnie 150zł i mimo tego że wróciłem na reklamację i pokazywałem im wykres TDI Timing wykpili się tym iż u nich na innym interfejsie pokazuje że jest 49 i oni mają rację. Teraz zostałem bez kasy i nadal ze złym ustawieniem. Silnik pracuje bardzo metalicznie i mimo tego że posiadam interfejs do sprawdzenia nie jestem w stanie sam tego ustawić. Proszę o kontakt na priv jak znalazłby się ktoś chętny do pomocy wówczas omówimy szczegóły. Dzięki
    "Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz"
    PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• K_Popiel
      Rider
      • 2010
      • 608

Kąt wtrysku sprawdzałeś po odpowiednim nagrzaniu silnika tzn do 90 stopni ? Pytam bo może stąd te różnice u Ciebie i u mechaników.
      // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
      ------------------------------------------------------

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Ustawienia działa od 80 stopni . Pominięcie temperatury płynu nie spowoduje aż takiej różnicy w wartości początku wtrysku. marcooprodigy, możesz sam ustawić :idea:
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• marcooprodigy
          Ambiente
          • 2012
          • 248
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez K_Popiel
          Kąt wtrysku sprawdzałeś po odpowiednim nagrzaniu silnika tzn do 90 stopni ? Pytam bo może stąd te różnice u Ciebie i u mechaników.
          Witam ponownie. Kolego auto sprawdzałem zgodnie z instrukcją z forum. Czyli na rozgrzanym silniku. Przyznam szczerze że ściągnąłem z googla pełną instrukcję regulacji tego kąta ale niestety bardzo boje się sam grzebać przy rozrządzie tym bardziej że nie mam w pełni profesjonalnych narzędzi zresztą umiejętności kończą się na samej diagnozie. :-(
          PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• K_Popiel
            Rider
            • 2010
            • 608

Nie jest to takie straszne jak wygląda luzujesz trzy śruby na kole zębatym od pompy i bardzo delikatnie kluczem 22 "obracasz" śrubę. Obracasz to oczywiście za duże słowo ruch o dziesiąte milimetra, dokręcenie śrub na kole i sprawdzenie. Regulacja wymaga cierpliwości ale jest spokojnie do wykonania.

Jeszcze jedno jak oglądałeś wykres w TDI Timing wybrałeś właściwy typ silnika ?

Komentarz

• marcooprodigy
              Ambiente
              • 2012
              • 248
              • Octavia I (1U2)
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez K_Popiel
              Nie jest to takie straszne jak wygląda luzujesz trzy śruby na kole zębatym od pompy i bardzo delikatnie kluczem 22 "obracasz" śrubę. Obracasz to oczywiście za duże słowo ruch o dziesiąte milimetra, dokręcenie śrub na kole i sprawdzenie. Regulacja wymaga cierpliwości ale jest spokojnie do wykonania.

Jeszcze jedno jak oglądałeś wykres w TDI Timing wybrałeś właściwy typ silnika ?
              Tak wybrałem właściwy typ silnika. W moim przypadku jest to 90km AGR. No nic czekam może odezwie się ktoś z okolic kto to robił i nie boi się tego ruszać. Ja osobiście nie czuje się na siłach tego zrobić bo różnie może być. Wnerwia mnie to że firma do której dałem auto tego nie zrobiła. Goście niby regenerują pompy wstryskowe i wtryski a tu podstawowej rzeczy nie ustawili. Nie wiem jaki ten gość miał interfejs ale mój VCDS pokazywał jasno że wykres idzie nieprawidłowo. Ale nie ma nic gorszego jak kopać się z koniem.
              PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• b-bar01
                Elegance
                • 2007
                • 985
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez marcooprodigy
                okazuje się że jest w granicach 64 a powinien być około 51
                tragedii nie ma, w/g ross-techa szare pole to dopuszczalne ustawienia.

Silnik pracuje bardzo metalicznie
                nie sądzę aby w/w ustawienia miały aż taki wpływ na pracę silnika, trzeba szukać gdzie indziej.
                przez jakiś czas jeździłem z ustawieniami wtrysku >90 i na timerze pomiar nie mieścił sie na wykresie, jedyne co się działo to lekkie klekotanie przy przyśpieszaniu, jasny dym przy uruchamianiu w zimę po dłuższym postoju i sporadyczny błąd z regulatora 17656 "brak zakresu regulacji".
                teraz mam ustawione na 61 i w/w objawy znikły i to wszystko
                Załączone pliki
                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• marcooprodigy
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 248
                  • Octavia I (1U2)
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez b-bar01
                  okazuje się że jest w granicach 64 a powinien być około 51
                  tragedii nie ma, w/g ross-techa szare pole to dopuszczalne ustawienia.
                  http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/tdi.html
                  Przyznam kolego że ja od samego początku miałem problem z tym kątem wstrysku. Jak kupiłem auto przed wymianą rozrządu silnik pracował miękko ciszej niż teraz. Po wymianie rozrządu okazało się że szpec znajomy który mi to robił nie ustawiał wogóle tego kąta więc zapłaciłem kasę i zrobiłem to u jednego machera który ustawił to do vag-a zgodnie z wykresem. Robił to przez ustawienie na kole pompy. Potem auto trafiło do innego mechanika z inną usterką więc gość nie pytając mnie o zdanie ustawił mi pompę na słuch - jakaś masakra. Okazało się że kąt ustawiony prawidłowo się poprostu rozleciał. Auto zaczęło chodzić bardzo metalicznie i twardo. Taki max klekot. Więc postanowiłem coś z tym zrobić a finał moich starań znasz z poprzednich moich wypowiedzi. Na chwile obecną mój VCDS pokazuje że kąt wtrysk jest w granicach czerwonej lini,. auto metalicznie klekocze a mnie trafia szlag. Boli tylko fakt że mechanicy zdzierają z ludzi pieniądze myśląc że ktoś jest laikiem i sobie tego sam nie sprawdzi. A tutaj takie zaskoczenie...
                  PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• b-bar01
                    Elegance
                    • 2007
                    • 985
                    • Octavia I (1U2)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

marcooprodigy,
                    spokojnie bez nerw, ustawienie jest dziecinnie proste, ten rysunek pewnie znasz

najwięcej jobów zebrało u mnie zdjęcie górnej połowy osłony rozrządu a potem to juz z górki, wystarczy zaznaczyć czarnym pisakiem położenie jednej z trzech śrub na kole i mozna regulowac do woli zgodnie z zasadą: śruba w lewo opóźnienie, śruba w prawo przyśpieszenie wtrysku.
                    *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• K_Popiel
                      Rider
                      • 2010
                      • 608

Czy aby na pewno dobrze jest ustawiony rozrząd ? Oby się nie okazało że kąt ma niewiele wspólnego z Twoim problemem. Przestawienie rozrządu o jeden ząbek może powodować taki metaliczny klekot. Jak jest z mocą auta ?

Komentarz

• samtech84
                        Elegance
                        • 2008
                        • 988
                        • Octavia I (1U2)
                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Być może rozrząd był ustawiany przez fachowca na marker bez luzowania koła na wałku rozrządu. U mnie po fachowej wymianie rozrządu przez takich kozaków silnik głośno chodził, zostawiał zasłonę dymną za sobą. Okazało się, że właśnie wałek rozrządu był przestawiony o kilka stopni. Ustawienie wszystkiego na fabryczne blokady problem rozwiązało.

Komentarz

• przemik
                          RS
                          • 2012
                          • 1610

Zle ustawiony rozrząd moze uniemozliwić ustawienie prawidlowej wartości statycznego kąta wtrysku.
                          Przemek
                          DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                          A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                          80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• alxxx
                            RS
                            • 2010
                            • 1823
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

niestety bardzo boje się sam grzebać przy rozrządzie tym bardziej że nie mam w pełni profesjonalnych narzędzi
                            Mała grzechotka z kluczem nasadowym 13 i klucz płaski 21 Skoro masz instrukcję to do dzieła! Zdjąć osłonę z silnika później osłonę z paska rozrządu - jest na 3 zatrzaskach. Chwila wolnego czasu i ustawisz. odkręcisz fasolki - przestawisz odrobinkę kołem pompy i masz kąt ustawiony. Przed każdą próbą dokręcaj fasolki.
                            VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                            Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• marcooprodigy
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 248
                              • Octavia I (1U2)
                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez przemik
                              Zle ustawiony rozrząd moze uniemozliwić ustawienie prawidlowej wartości statycznego kąta wtrysku.
                              Kolega ten rozrząd robił mi znajomy który wytraził wielkie zdziwienie jak mu powiedziałem że po wymianie rozrządu trzeba sprawdzić vagiem czy jest wszystko ok. Ale to może i moja wina. Chciałem trochę zaoszczędzić i zaufałem człowiekowi który niby od lat to robił tylko jak widać bez pełnej wiedzy na ten temat. Pytanie jak można sprawdzić czy rozrząd jest dobrze ustawiony? Czy za pomocą vag-a albo vcds-a jest możliwość sprawdzenia? Podejrzewam że nie. Co do samej mocy auto od momenty wymiany rozrządu nie ciągnie tak jak trzeba. Ale zdążyłem się już przyzwyczaić. No nic widocznie muszę dojrzeć do tematu. Może jak nie braknie mi odwagi to zabiorę się za ten kąt wtrysku samemu. Ale tak jak pisałem podchodzę do tego jak do jeża. :-( Tak przy okazji dzięki wszystkim za porady i za tak liczne odpowiedzi. Doceniam to.... Pozdrowionka.
                              PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• samtech84
                                Elegance
                                • 2008
                                • 988
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Musisz zdjąć osłonę silnika i górną z rozrządu.
                                Ustawiasz wał na GMP, nacięcie na kole zamachowym musi się zgrywać z ze znakiem w wzierniku.
                                Odkręcasz pompę vaccum i sprawdzasz czy frez jest równoległy do płaszczyzny głowicy dobrze mieć blokadę i nią sprawdzić czy wchodzi.
                                Sprawdzasz czy da się włożyć blokadę w koło pompy wtryskowej np jakieś wiertło bodajże fi8.
                                Jeśli nie da się włożyć blokad w wałek rozrządu i pompę wtryskową trzeba obrócić wałem o 360 stopni, jeśli ponownie się nie da to rozrząd źle złożony.

Jeszcze jedna uwaga, do przykręcenia koła na pompie są 2 rodzaje śrub, jak są z przewężeniem to należy je koniecznie wymienić, najlepiej wykręcić jedną całkiem i sprawdzić czy jest jednorazowego użytku czy wielorazowego.

Jeszcze w kwestii rozrządu przy poprawnym złożeniu na fabryczne blokady, kąt wtrysku będzie bardzo bliski wartości 51 przynajmniej w tych furmankach z którymi miałem do czynienia tak było.

Komentarz

• przemik
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 1610

Rozrząd jest ustawiony dobrze. Tylko trzeba statyczną kąt wtrysku podregulowac. Ot cała robota.
                                  Przemek
                                  DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                                  80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• marcooprodigy
                                    Ambiente
                                    • 2012
                                    • 248
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Rozrząd jest ustawiony dobrze. Tylko trzeba statyczną kąt wtrysku podregulowac. Ot cała robota.
                                    Panowie odświeżam temat. Niestety nadal się męczę na źle ustawionym kącie wtrysku. Nie odważyłem się zrobić tego samemu. Powiem Wam szczerze że postanowiłem zrobić to w fachowym warsztacie i zostawiłem tam auto. Na drugi dzień dowiedziałem się że przecież kąt wtrysku jest dobry. Powiedzcie mi proszę jak to jest że gość sprawdza kąt wtrysku oprogramowaniem do samej pompy i widzi kąt ok a ja podłączam VCDS-a i widzę że jest rozregulowany i poza wykresem TDI Timing? Nawet pojechałem do nich z moim laptopem i pokazywałem że jest rozjechany kąt ale gość bardziej wierzy w swoje oprogramowanie i nie dał się tknąć. Czy jest możliwe że VCDS pokazuje głupoty? bo jakoś mi się wierzyć nie chcę. Goście tak przy okazji z TDI Serwis z Rzeszowa puścili mnie z kwitkiem polecając jedynie wgranie nowego oprogramowania za 500 zł. Nadal jestem w czarnej d....
                                    PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• przemik
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 1610

VCDS nie pokazuje glupot. Ciezko mi się odnieść do tego co mowi koles bo nie wiadomo jakiego oprogramowania uzył do odczytu kąta.
                                      Pytanie - czy odczytał statyczny kąt wtrysku ?.
                                      Zrob logi bo kompletnie nie wiadomo o czym rozmawiamy.
                                      Przemek
                                      DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                                      80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• marcooprodigy
                                        Ambiente
                                        • 2012
                                        • 248
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

[quote="przemik"]VCDS nie pokazuje glupot. Ciezko mi się odnieść do tego co mowi koles bo nie wiadomo jakiego oprogramowania uzył do odczytu kąta.
                                        Pytanie - czy odczytał statyczny kąt wtrysku ?.
                                        Zrob logi bo kompletnie nie wiadomo o czym rozmawiamy.[/quot

Niestety nie wiem jakim programem ten gość to odczytywał ale napewno nie VAGiem ani VCDSem. Na dniach postaram się zrobić zrzuty z mojego kąta wtrysku. Według mnie jest źle ustawiony. Silnik chodzi twardo - metalicznie dodatkowo źle pali na gorącym mimo tego że dawkę rozruchową podniosłem na maxa.
                                        PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• przemik
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 1610

Nie zrzuty !!!!! Logi
                                          Statyczne - 000,001,004,007 i 013
                                          Statyczne w trybie Basic Settings - 000 i 004
                                          Przemek
                                          DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                                          80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• marcooprodigy
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 248
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Nie zrzuty !!!!! Logi
                                            Statyczne - 000,001,004,007 i 013
                                            Statyczne w trybie Basic Settings - 000 i 004
                                            Ok. Ale wydawało mi się że statyczny kąt wtrysku można odczytać na gorącym silniku i nie trzeba tu specjalnie logować? chyba że jestem w błędzie. A tak przy okazji rozmawiałem z mechanikiem który sprawdzał mi ten kąt i robił to na urządzeniu KTS550 więc nie wiem czemu jest taka rozbieżność w stosunku do VCDSa.
                                            PRAWO MURPHY'EGO

Komentarz

• Sekundka
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 251

Nie chcę Cię zamartwiać ale jesteś w lekkim błędzie..wina leży na rozrządzie i jego ustawieniu a nie na kącie wtrysku..wczoraj miałem okazję robić rozrząd w agieerze. Przed przystąpieniem do wymiany sprawdziłem kąt, dodam tylko że na warsztacie mamy gutmana na pełnej licencji z pełną aktualizacją. przy rozgrzaniu do 90C oraz temp paliwa 126C kąt wynosił 63 i nie było żadnego niepokojącego dźwięku ani nic co by wskazywało na to że z jednostką jest cokolwiek źle...czemu ? bo przy tej temperaturze dopuszczalna odchyłka wynosi od ok 45 do 65. Jedynym zauważalnym objawem było odrobinę dłuższe odpalanie po rozgrzaniu.
                                              Po wymianie rozrządu i ustawienie kąta na 50 przy tych samych temp, praca silnika się nie zmieniła..nie było ciszej głośniej szybciej czy wolniej, było tak samo tylko łatwiej miał zapalić.
                                              Nie pierwszy raz robiłem rozrząd w tdi, po każdym jednym razie sprawdzamy kąt wtrysku i nawet jak zdarzy się że wyniesie on ponad 80 ! to i tak praca nie ulega wielkiej zmianie.
                                              przy tym wyniku jaki Ty masz szukałbym gdzie indziej i upewnił się czy rozrząd jest dobrze złożony.

Komentarz

• alxxx
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1823
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Ja bym jednak proponował raz a konkretnie sprawdzić ustawienie kąta statycznego, bez kombinacji z dziwnymi programami.. wiadomo, że może też być problem z rozrządem, ale nie straszcie kolegi tylko niech się uda do kogoś kto ogarnie temat raz a dobrze.
                                                VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                                Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Sekundka
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 251

tu nie chodzi o straszenie tylko o pomoc...na tym forum jest bardzo wielu mechaników i bardzo wielu zna się na rzeczy. Chcemy tylko pomóc w jk najszybszym czasie by chłopak się mógł cieszyć całą tą przepotężną mocą
                                                  Jeśli mogę doradzić jak już nie masz kasy...zrób to sam, godzinka czasu i masz gotowe, bez stresu.

Komentarz

Pracuję...